Categorieën
#60bpm

Pauze

Gedurende de afgelopen jaren heb ik heel veel posts op social media geplaatst. Nagenoeg allemaal zijn ze ontstaan uit een bijna onbedwingbare drang om de wereld een stukje mooier te maken. De meeste van deze posts gaan over gedrag en interactie en hoe we daarin wellicht met z’n allen een positieve draai kunnen maken. Qua frequentie van posten heb ik me vaak voorgenomen om gas terug te nemen. Dit lukte dan een dag of drie, maar mijn schrijfdrift won het steeds weer van dit voornemen.

Zoals je wellicht op deze site hebt gelezen, ben ik dit jaar wederom begonnen om mijn snelheid van leven terug te brengen naar een symbolische ‘zestig slagen per minuut’. Ik heb besloten om daarvoor enkele rigoureuze keuzes te maken.

Eén van die keuzes is het gebruik van mijn smartphone.
Nadat ik op advies van mijn jongste zoon de ‘schermtijd’ had geactiveerd, schrok ik van de statistieken die dit liet zien. Ik had niet in de gaten dat ik zó vaak per dag mijn telefoon checkte.

Ik dacht het ei van Columbus gevonden te hebben door over te stappen naar een telefoon die gemaakt is om voornamelijk mee te bellen. Ik wilde afscheid nemen van overtollige apps die mijn leven wellicht op sommige vlakken vergemakkelijken, maar tevens tijdrovend en behoorlijk verslavend bleken te zijn. Mijn keuze was al gevallen op een stoere Nokia 800 Tough met een mega standbytijd, toen ik me realiseerde dat ik een aantal apps op mijn smartphone persé nodig heb voor mijn werk. Waze, RouteReg, een app waarmee ik de bonnetjes scan voor de boekhouding en zo nog een paar. Om daarin teug te gaan naar handmatige handelingen is maf en levert me per saldo meer frustratie en tijdsverlies dan tijdswinst en rust op.

Ik bedacht om voor dat doel mijn smartphone in ere te houden, met daarnaast de nieuwe Nokia. Toen ik echter checkte hoe een duo simkaart werkt, bleek dat voor mij de nodige verbindingsproblemen op te leveren. Bij het gebruik van een duo simkaart kun je steeds maar één toestel tegelijkertijd gebruiken. De andere moet je dan uitschakelen of, als je dat niet doet, gaan de toestellen beurtelings verbinding met het netwerk maken en dat is niet wenselijk als je net op dat moment met een klant aan het telefoneren bent. De Nokia was van de baan en maakte plaats voor plan B. Wel jammer, de looks, relatieve eenvoud en degelijkheid van het apparaat trokken me erg aan.

Plan B bestond uit het grondig opschonen van mijn smartphone. Alle apps die ik toch nauwelijks gebruik heb ik verwijderd en de overgebleven apps netjes geordend. Daarnaast heb ik nagenoeg alle meldingen uitgezet, ook die van LinkedIn en Facebook. Ik merk namelijk dat mijn drang om mijn telefoon te checken flink wordt gevoed door de cijfertjes die in het hoekje van een app tevoorschijn komen bij een binnengekomen bericht. Voorts heb ik in de ‘schermtijd’ de totale Applimiet op 1 uur gezet.

Tevens zal ik een tijdje geen nieuwe posts plaatsen; even pauze dus.
Eens kijken wat deze twee veranderingen me opleveren.

Wat ik wel blijf doen, is het delen van mijn ervaringen hier op ‘Egel schrijft’, dus tot de volgende keer.

1 reactie op “Pauze”

Wat een mooi doel, Jürgen. Het gaat je vast iets opleveren. Ook ik heb een half jaar geleden het smartphonegebruik sterk verminderd. Geen FB of Insta meer. Wat een rust. En ik bel tegenwoordig vaker dan dat ik app. Ook dat is heel fijn gebleken. Echt contact in een digitale wereld. Fijn dat je blijft schrijven over je ervaringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *