Categorieën
#draagjegedrag

Autonomie kun je voelen

Kan een mens werkelijk autonoom zijn of worden we per definitie bewust, onbewust, direct en indirect gestuurd door onze omgeving?

Wij zijn van nature kuddedieren en hebben een oerbehoefte om geaccepteerd te worden door de roedel waar we bij willen horen; als eenling zijn wij immers een kwetsbaar organisme. Dit mechanisme maakt dat we ons in allerlei bochten wringen om ons gedrag zodanig aan te passen, dat de groep ons accepteert. Een gevolg van dit gedrag is dat we hierdoor gevoelig zijn voor beïnvloeding van buitenaf. Denk aan groepsdruk, politieke krachten, economische belangen en commerciële drijfveren.

Best verstandig om steeds vanuit een gezonde mate van awareness je autonomie regelmatig tegen het licht te houden. Tenminste, als jij er behoefte aan hebt om een eigen levenspad te lopen.

Stel jezelf steeds de vraag of de keuzes die je maakt werkelijk jouw keuzes zijn, of eigenlijk die van je ouders, je mentor, je manager, je collega, je vriendengroep, de reclamemaker, de trainer, je partner, de politiek, de publieke opinie, je trainer of degene die achter het nepnieuwsbericht op social media zit. Luister daarbij naar je lijf; autonomie kun je voelen.

#draagjegedrag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *