Categorie├źn
#draagjegedrag

Jouw toerental

Wanneer je een motor te lang te hoog in zijn toeren laat draaien, gaat er vroeg of laat iets stuk. De inwendige delen slijten harder en kunnen op den duur zelfs vastlopen, met alle gevolgen van dien. Zeker wanneer niet tijdig onderhoud wordt gepleegd.

Toch draait menig mens op een te hoog toerental, getuige het toenemend aantal burn-outs, overspannen medewerkers en oplopend ziekteverzuim.
De snelheid van samenleven en samenwerken is de laatste jaren fors toegenomen en als vanzelfsprekend willen we dit bijbenen, anders tellen we niet mee. Althans, dat is de vastgeklonken overtuiging die ik bij veel van mijn klanten tegenkom. Dus iedereen schiet vol goede moed de snelweg op en probeert plankgas het overige verkeer bij te houden, terwijl ondertussen allerlei belangrijke levenszaken als een eindeloze rij lantaarnpalen langsflitsen. Met de blik op de horizon, de target, het salaris en het functioneringsgesprek, rijden we voorbij aan waar het in beginsel werkelijk om draait: LEVEN.

Natuurlijk zijn er motoren die juist pas tot leven komen bij een hoog toerental. Gaan met die banaan zou ik zeggen, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Voel dus goed welk toerental bij jou past en ga die snelheid rijden. Geef gas om in te halen en zak weer terug zodra het kan. Gaat je omgeving bumperkleven en toeteren, wacht dan even af of dit na een tijdje minder wordt. Hopelijk ontdekken zij namelijk dat jij, door je lagere snelheid, veel meer ziet en zelfs accurater werkt. Ook heb jij minder onderhoud nodig, is de kans dat je overmatige slijtage gaat vertonen kleiner en trek jij daarmee het gemiddelde ziekteverzuimpercentage omlaag. Arbo-technisch gezien best handig.

Het kan ook zijn dat het getoeter aanhoudt en dat mensen je zelfs met een boze blik en opgestoken middelvinger inhalen. Dan wordt het tijd om een route te kiezen die beter bij jouw snelheid past.

#draagjegedrag

1 reactie op “Jouw toerental”

Het doet me denken aan een wijze raad van mijn vader. “Met 90 komen we er ook.” In de tijd dat de maximumsnelheid 120km/h was, zei hij dit een keer in de auto en bedoelde dit letterlijk. Ik heb het vaak als beeld gebruikt. Het relativeert en geeft rust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *