Categorieën
#draagjegedrag

Over jongens en mannen

Het valt als jongen niet altijd mee om op te groeien in de huidige samenleving. Terwijl jij vol energie met je lijf op zoek wilt gaan naar jouw onbegrensde mogelijkheden, kom je erachter dat je omgeving daar helemaal niet op zit te wachten. Voor je gevoel wint ‘moeten’ het steeds meer van ‘mogen’ en heeft men ‘luisteren’ en ‘stilzitten’ uitgevonden, puur om jou dwars te zitten. Je ervaart dat iedereen je van alles wil leren, maar wát jij wilt leren, zit daar meestal niet tussen. Omgeven door voornamelijk taalgerichte juffen, vraag je je af of het wel normaal is wat je allemaal voelt en als je dit s’ avonds met je vader wilt bespreken, zegt die ook nog: ‘vraag dat maar aan je moeder’. Een moeder die toch al continue zeurt over je huiswerk, het opruimen van je kamer en het feit dat je veel te veel tijd achter je spelcomputer doorbrengt. En tot overmaat van ramp kun je door de corona-maatregelen helemaal geen kant meer op.

Bovenstaande heb ik enigszins gechargeerd neergezet.
Het bevat echter wel een kern van waarheid die steeds vaker ten grondslag ligt aan het getob en ‘uitdebochtvliegerij’ van jongens en mannen in onze samenleving. Eén van de oorzaken is het ontbreken van voldoende mannelijke rolmodellen in hun directe omgeving. Steeds meer jongens groeien op zonder een man in de buurt of met een vader die ze maar af en toe zien en die dan grotendeels in beslag wordt genomen door zijn eigen carrière en de stellige overtuiging dat hij ook niet zoveel kan met emoties en gevoel. 

Om uit te groeien tot een evenwichtig mens, hebben jongens iemand nodig die snapt wat ze bedoelen, omdat hij het zelf ook heeft ervaren. Iemand om mee te stoeien, die hen uitdaagt, luistert, spiegelt en het beste in hen naar boven haalt. Iemand die hen hun eigen neus laat stoten en tegelijkertijd in de gaten houdt dat dit geen blijvende blessures oplevert. Een klankbord, schouder, praatpaal en een onvoorwaardelijke steun en toeverlaat.

Voor al die jongens die dit niet hebben; Egel&Co.

www.egelenco.nl
welkom@egelenco.nl
+31 (0)6 28 71 25 79

#overjongensenmannen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *