Categorieën
#draagjegedrag

Over jongens en mannen

Het valt als jongen niet altijd mee om op te groeien in de huidige samenleving. Terwijl jij vol energie met je lijf op zoek wilt gaan naar jouw onbegrensde mogelijkheden, kom je erachter dat je omgeving daar helemaal niet op zit te wachten. Voor je gevoel wint ‘moeten’ het steeds meer van ‘mogen’ en heeft men ‘luisteren’ en ‘stilzitten’ uitgevonden, puur om jou dwars te zitten. Je ervaart dat iedereen je van alles wil leren, maar wát jij wilt leren, zit daar meestal niet tussen. Omgeven door voornamelijk taalgerichte juffen, vraag je je af of het wel normaal is wat je allemaal voelt en als je dit s’ avonds met je vader wilt bespreken, zegt die ook nog: ‘vraag dat maar aan je moeder’. Een moeder die toch al continue zeurt over je huiswerk, het opruimen van je kamer en het feit dat je veel te veel tijd achter je spelcomputer doorbrengt. En tot overmaat van ramp kun je door de corona-maatregelen helemaal geen kant meer op.

Bovenstaande heb ik enigszins gechargeerd neergezet.
Het bevat echter wel een kern van waarheid die steeds vaker ten grondslag ligt aan het getob en ‘uitdebochtvliegerij’ van jongens en mannen in onze samenleving. Eén van de oorzaken is het ontbreken van voldoende mannelijke rolmodellen in hun directe omgeving. Steeds meer jongens groeien op zonder een man in de buurt of met een vader die ze maar af en toe zien en die dan grotendeels in beslag wordt genomen door zijn eigen carrière en de stellige overtuiging dat hij ook niet zoveel kan met emoties en gevoel. 

Om uit te groeien tot een evenwichtig mens, hebben jongens iemand nodig die snapt wat ze bedoelen, omdat hij het zelf ook heeft ervaren. Iemand om mee te stoeien, die hen uitdaagt, luistert, spiegelt en het beste in hen naar boven haalt. Iemand die hen hun eigen neus laat stoten en tegelijkertijd in de gaten houdt dat dit geen blijvende blessures oplevert. Een klankbord, schouder, praatpaal en een onvoorwaardelijke steun en toeverlaat.

Voor al die jongens die dit niet hebben; Egel&Co.

www.egelenco.nl
welkom@egelenco.nl
+31 (0)6 28 71 25 79

#overjongensenmannen

Categorieën
#draagjegedrag

Jouw toerental

Wanneer je een motor te lang te hoog in zijn toeren laat draaien, gaat er vroeg of laat iets stuk. De inwendige delen slijten harder en kunnen op den duur zelfs vastlopen, met alle gevolgen van dien. Zeker wanneer niet tijdig onderhoud wordt gepleegd.

Toch draait menig mens op een te hoog toerental, getuige het toenemend aantal burn-outs, overspannen medewerkers en oplopend ziekteverzuim.
De snelheid van samenleven en samenwerken is de laatste jaren fors toegenomen en als vanzelfsprekend willen we dit bijbenen, anders tellen we niet mee. Althans, dat is de vastgeklonken overtuiging die ik bij veel van mijn klanten tegenkom. Dus iedereen schiet vol goede moed de snelweg op en probeert plankgas het overige verkeer bij te houden, terwijl ondertussen allerlei belangrijke levenszaken als een eindeloze rij lantaarnpalen langsflitsen. Met de blik op de horizon, de target, het salaris en het functioneringsgesprek, rijden we voorbij aan waar het in beginsel werkelijk om draait: LEVEN.

Natuurlijk zijn er motoren die juist pas tot leven komen bij een hoog toerental. Gaan met die banaan zou ik zeggen, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Voel dus goed welk toerental bij jou past en ga die snelheid rijden. Geef gas om in te halen en zak weer terug zodra het kan. Gaat je omgeving bumperkleven en toeteren, wacht dan even af of dit na een tijdje minder wordt. Hopelijk ontdekken zij namelijk dat jij, door je lagere snelheid, veel meer ziet en zelfs accurater werkt. Ook heb jij minder onderhoud nodig, is de kans dat je overmatige slijtage gaat vertonen kleiner en trek jij daarmee het gemiddelde ziekteverzuimpercentage omlaag. Arbo-technisch gezien best handig.

Het kan ook zijn dat het getoeter aanhoudt en dat mensen je zelfs met een boze blik en opgestoken middelvinger inhalen. Dan wordt het tijd om een route te kiezen die beter bij jouw snelheid past.

#draagjegedrag

Categorieën
#draagjegedrag

Draag het lekker zelf!

Pestkoppen, Queen Bees en Dominante Macho’s kunnen zich manifesteren dankzij de schare trouwe volgers, ondersteuners, helpers, meelopers, beschermers en bewonderaars die zij om zich heen verzamelen om hen op het schild te tillen. Hun gedrag wordt door anderen gedragen. Door deze buffer om zich heen te creëren, blijven zij buiten schot, kunnen ze hun invloedssfeer verder uitbreiden en worden ze steeds sterker, machtiger en onaantastbaarder voor de buitenwereld. Menig leraar, teamleider, politieagent en sportcoach weet hoe moeilijk het is om het ongewenste gedrag van dit soort individuen te doorbreken.

Ik richt me met dit bericht op degenen die zich blijkbaar prettig voelen als ‘onderdaan’ van deze mensen. Wat maakt dat jij je hiervoor laat misbruiken? Is het status, bescherming of vind je het wel leuk om te zien hoe anderen worden gekleineerd? Kijk vanavond eens in de spiegel en maak een keuze: blijf een slappe meeloper of toon moed en kies je eigen koers. Doe je dat laatste, dan krijg je mijn respect en maak je de samenleving een stuk mooier.

Tegen de Pestkoppen, Queen Bees en Dominante Macho’s zeg ik het volgende: ‘#draagjegedrag lekker zelf!’ Moet je eens kijken hoe snel ze dan van hun voetstuk vallen.

#draagjegedrag

Categorieën
#draagjegedrag

Draaikonterij

Je kent ze wel, die mensen die gaan draaien zodra je ze op een fout betrapt. Terwijl iedereen aanvoelt dat hun versie van het verhaal niet klopt, proberen ze toch nog een zwengel aan de waarheid te geven, zodat het lijkt dat hen geen blaam treft.

Deze zogenaamde draaikonten slaan haken, net zoals een haas dat doet om zijn belager af te schudden. Ze verleggen de focus en belichten totaal andere kanten van het verhaal om de aandacht van zichzelf af te wenden. Wanneer ze, nadat ze zo een keer of drie een schijnbeweging hebben gemaakt, merken dat ze aan het kortste eindje gaan trekken, verschijnt plotseling het boetekleed en proberen ze met nietgemeende excuses te redden wat er te redden valt door met de ‘echte’ waarheid op de proppen te komen.

Beste draaikonten, toon eens ballen, ben integer en oprecht en ga meteen rechts in plaats van eerst drie keer links.

#draagjegedrag

Categorieën
#draagjegedrag

Autonomie kun je voelen

Kan een mens werkelijk autonoom zijn of worden we per definitie bewust, onbewust, direct en indirect gestuurd door onze omgeving?

Wij zijn van nature kuddedieren en hebben een oerbehoefte om geaccepteerd te worden door de roedel waar we bij willen horen; als eenling zijn wij immers een kwetsbaar organisme. Dit mechanisme maakt dat we ons in allerlei bochten wringen om ons gedrag zodanig aan te passen, dat de groep ons accepteert. Een gevolg van dit gedrag is dat we hierdoor gevoelig zijn voor beïnvloeding van buitenaf. Denk aan groepsdruk, politieke krachten, economische belangen en commerciële drijfveren.

Best verstandig om steeds vanuit een gezonde mate van awareness je autonomie regelmatig tegen het licht te houden. Tenminste, als jij er behoefte aan hebt om een eigen levenspad te lopen.

Stel jezelf steeds de vraag of de keuzes die je maakt werkelijk jouw keuzes zijn, of eigenlijk die van je ouders, je mentor, je manager, je collega, je vriendengroep, de reclamemaker, de trainer, je partner, de politiek, de publieke opinie, je trainer of degene die achter het nepnieuwsbericht op social media zit. Luister daarbij naar je lijf; autonomie kun je voelen.

#draagjegedrag

Categorieën
#draagjegedrag

Een andere jas

De natuur om ons heen past continue haar gedrag aan aan de veranderende omstandigheden. Omdat de zon minder schijnt, wordt de aanmaak van bladgroenkorrels stopgezet en verandert het kleurenpalet in het bos van groen naar rood, geel, bruin en oranje. Dieren sprokkelen hun wintervoorraad bij elkaar en de bomen laten uit voorzorg de bladeren vallen omdat de hoeveelheid voedingsstoffen afneemt. De zomervacht maakt plaats voor de wintervacht en sommige vogels kruipen dicht tegen elkaar aan om elkaar warm te houden.

De komst van de herfst is een mooi moment om stil te staan bij de keuzes die je hebt gemaakt, om te oogsten wat je hebt gezaaid, om verbinding te maken met anderen en om je gedragspalet eens tegen het licht te houden en wellicht te verruimen.

#draagjegedrag; poets je eigen schoenen en trek eens een andere jas aan.

Categorieën
#draagjegedrag

Bushido; de weg van de Krijger

Het nieuwe normaal vraagt om een nieuwe gedragscode. Pas dan zijn wij immers in staat om onze manier van samenleven en samenwerken rigoureus anders vorm te geven richting een meer evenwaardige en duurzame maatschappij.

BUSHIDO CODE : DE WEG VAN DE KRIJGER

Vanuit de kern van de Bushido code vertrekken zeven pijlers naar buiten. Dit zijn de kernwaarden Integriteit, Respect, Moed, Eer, Compassie, Oprechtheid en Loyaliteit. Zij monden uit in de ring met de zeven elementen Aarde, Water, Wind, Vuur, Hout, Metaal en Ether. Dit zijn gecontroleerde keuzes in interactie, die vanuit de kernwaarden worden ingezet. De witte bolletjes in de buitenring staan voor het Gogyo systeem; de natuurlijke cyclus der dingen zoals de seizoenen, het verloop van een relatie en de kringloop van het leven.

Leg deze eeuwenoude Krijgercode eens op jouw gedrag en interactie en laat het ons weten als je onze hulp of ondersteuning nodig hebt om hierin een verschuiving aan te brengen. De Bushido code maakt ook onderdeel uit van een #draagjegedrag dag.

#draagjegedrag; de revolutie begint bij jou.

Egel&Co
www.egelenco.nl

✆ +31 (0)6 57 33 29 58 | Maria
✆ +31 (0)6 28 71 25 79 | Jürgen
📧 welkom@egelenco.nl

resetdesamenleving #hetnieuwenormaal #derevolutiebegintbijjou #bushidocode #dewegvandekrijger

Categorieën
#draagjegedrag

Evolutie

Er is geen ontkomen meer aan; we staan al over de drempel van het nieuwe normaal. Alleen lijkt dit nog niet tot iedereen door te dringen.

Ik zie menig functionaris zich wanhopig vastklampen aan de vertrouwde bureaucratie en de willekeurige uitvoering daarvan. De regels en het zelfverworven recht van een uitvoerder om hier ongestoord en autonoom een eigen invulling aan te geven, drijft nog steeds menig zorgvrager tot wanhoop. Zelfs nu de economie tot stilstand is gedwongen, vechten zij nog steeds naarstig voor bestaansrecht in hun glazen kom en deinzen er niet voor terug om het op wantrouwen en disfunctioneren gebaseerde poeha-systeem scherper neer te zetten.

Beste oud-normaler, het is voorbij!

#draagjegedrag
#hetnieuwenormaal
#resetdesamenleving
#derevolutiebegintbijjou

Categorieën
#draagjegedrag

ONVERTEERBAAR

‘Hongerpandemie dreigt’ versus ‘Overschotten door Corona’

Wat voor schakel zijn wij
wanneer we het verdienmodel
als een berekend serpent
de keten laten verbreken

*Egel

#basisinkomen #resetdesamenleving

Categorieën
#draagjegedrag

Wat wordt het nieuwe normaal

Je kunt naarstig pogen het oude normaal te herstellen, waarbij de kans bestaat dat je je blijft prikken aan de stekeligheden van wat er allemaal niet meer kan. Ontdek de mogelijkheden die ontstaan als je vanuit een ander perspectief durft te kijken.